Hoe je creatief wordt

Volgens de World Economic Forum stijgt creativiteit van plaats 10 in 2015 naar plaats 3 in 2020 in de lijst van vaardigheden die nodig zijn in het toekomstige bedrijfsleven (bron). Daar ben ik bijzonder blij mee, want volgens mij is creativiteit de oplossing voor iedere uitdaging in deze wereld. En ik weet dat dit een open deur lijkt, maar niets is minder waar. Want niemand wil problemen en toch investeren maar weinig mensen en bedrijven in creativiteit. Ik snap ook best dat creativiteit voor veel mensen lastig lijkt, maar geloof me: je bent creatiever dan je denkt en dus ook jij kunt creatief zijn. Oftewel: ook jij kunt uitdagingen ombuigen in kansen.

We kennen allemaal voorbeelden van mensen die moeiteloos haast van alles uit hun mouw schudden, zoals de genie die een opera schreef op zijn derde of die songwriter die ’s ochtends wakker werd met een wijsje in zijn hoofd dat uiteindelijk zou uitgroeien tot ’s werelds meest gecoverde song. Mensen die ineens een geniale ingeving krijgen en daar ontzettend rijk of beroemd of allebei mee worden. Dat zit er voor ons, simpele zielen, toch zeker niet in?

Nou. Wel. Dus.

Dat verhaal over Mozart is natuurlijk kant en klare onzin. Die gast schreef dus gewoon helemaal niet op zijn derde die partituur. Dat deed hij pas op zijn elfde en de kwaliteit ervan was abominabel. Maar hé, de mythe is nou eenmaal mooier dan de waarheid. En wat dacht je van Paul McCartney die wakker werd met de melodielijn van hitsong Yesterday in zijn hoofd en daar vervolgens twee jaar aan heeft gesleuteld, totdat zijn manager hem dwong om óf die song in de prullenbak te gooien óf hem af te maken. Creativiteit is niet iets wat iemand komt aanwaaien, daar moet iedere genie, dus iedereen, heel hard voor werken.

Alle genieën ademen hun vak. Al van jongs af aan zoeken ze voorbeelden, inspiratie en medestanders. Ze maken meters door voorbeelden te beluisteren, bekijken, bestuderen en zelfs te imiteren. En als je jaren van zoveel voorbeelden in je hoofd hebt en druk bezig bent zelf te creëren, dan kan het maar zo zijn dat je op een dag wakker wordt met een wijsje in je hoofd. En dat komt dan niet omdat je een geniale inval hebt, maar omdat je linkerhersenhelft even is gestopt met nadenken, waardoor ineens je onderbewuste via je rechterhersenhelft alles wat je ooit hebt geleerd kan samenbrengen tot die ene geniale inval. Creativiteit is geen pure magie, het is het resultaat van hard werken en veel onderzoek. Je kunt geen geniale invallen krijgen over iets waar je de ballen verstand van hebt.

Right. Hoe doe je dat dan? Creatief worden?

  • Zoek voorbeelden, inspirerende teksten, beelden en maak een plakboek met alles wat jij interessant vindt, wat je aanspreekt en/of wat jou inspireert. Is je boek vol kijk dan eens wat je allemaal hebt verzameld en zoek de rode draad. Bedenk eens hoe je dit plakboek kunt integreren in je werk. Heb je een opdracht of een uitdaging? Maak ook een plakboek. En doe dat dan vooral niet even in een paar uurtjes en mik het daarna achterin de kast, maar maak een creatief werkboek gedurende de opdracht. En wanneer je eens vastzit of gewoon even wat afstand wilt nemen, blader dan eens terug in je boek. Wedden dat er nieuwe ideeën en oplossingen bij je ontstaan?
  • Iedereen heeft wel idolen. Onderzoek je idool (of idolen) eens. Hoe schrijft hij/zij? Hoe praat hij/zij? Welk product heeft jouw idool gemaakt en hoe zit dat in elkaar? Hoe werkt jouw idool en hoe vliegt hij/zij een uitdaging aan? Welk werkritme heeft hij/zij? Wat doet jouw idool precies en kan jij dat nadoen? En als jij dat kunt nadoen, hoe kan je dat dan toepassen in jouw werk?
  • Creatief zijn doe je niet alleen. Verzamel mensen om je heen die ook bezig zijn met creativiteit. Ga samen op pad en onderzoek samen creativiteit. Hoe denkt die ander erover of hoe denkt die ander überhaupt? Hoe werkt jouw gesprekpartner aan zijn/haar creativiteit en welke feedback krijg jij van hem/haar? Kan je ook werkuitdagingen met hem/haar bespreken? Creativiteit start met nieuwsgierig zijn naar een ander, naar iets anders.
2018-08-20T09:42:56+00:00augustus 20th, 2018|Categories: Mens, Organisatie|Tags: |0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.