Om je ondernemersdromen te kunnen waarmaken heb je slechts jezelf nodig. Een ander gaat het niet voor je doen. En dat is mooi, want zoals jij is er maar één en daar mag je het mee doen. Daar zal je het mee móéten doen. Wanneer je dat van de positieve kant bekijkt, noemen we dat uniek, want jij bent ommers uniek. Wanneer je het wat realistischer bekijkt, kan je ook het wel een beperking noemen.

“Ondernemen doe je niet alleen, dat doe je samen, een ander kan best eens iets voor je doen.  Graag zelfs.”

De laatste jaren worden we in de media doodgegooid met perfecte mensen. Goed, door soms een beetje te ver door te schieten met Photoshop missen ze wel eens een ledemaat, maar het algemene plaatje is beeldig. Als ondernemer zou het wel eens gemakkelijk zijn te leven en werken in een zelfde soort montage software. Waarbij je gewoon kunt terugspoelen en opnieuw opnemen als het resultaat te wensen overlaat. Weet je je “USP” of “ESP” even niet direct neer te zetten in je “Elevators Pitch”, geen probleem, even terugspoelen. Gaat de opdracht aan je neus voorbij, omdat je niet aan de eisen voldoet? Even terugspoelen en een nieuwe poging wagen.

Gewoon dóén

De werkelijkheid is natuurlijk een stuk rauwer. Als ondernemer moet je weten waar je kansen liggen, moet je durven opvallen en dan moet je ook nog eens altijd op het juiste moment op de juiste plek zijn. Dus bezoeken we iedere netwerkbijeenkomst en is een avond geslaagd als de visitekaartjes op zijn en de zakken vol zitten met andermans. En dan heb ik het nog niet over enthousiasme en uitstraling, de gun-factor en “gewoon dóén”, wat dat dan ook moge zijn. Onder het genot van een drankje vertellen doorgewinterde ondernemers elkaar hoe goed de zaken ervoor staan. En natuurlijk slaak ook ik bewonderende zuchten bij die ondernemer die “volgend jaar over de € 150.000,- heen gaat”.

Thuisgekomen schop ik mijn schoenen uit en hoor de piep in mijn oren. Teveel herrie gehoord.

Toekomstvoorspelling

De cijfers wijzen ongenaakbaar uit dat we minder geld binnenkrijgen en harder moeten werken. Want crisis, dat is het en die kunnen we niet voor- of achteruitspoelen. Toch tref ik slechts succesvolle ondernemers. Stuk voor stuk positief met veel opdrachten. De crisis is er blijkbaar niet voor hen.

Een week later krijg ik een telefoontje. De ondernemer met de toekomstvoorspelling van € 150.000,-.  Of ik tijd heb voor een afspraak.  Het is dus blijkbaar geen voorspelling, maar een wens. Nu ja, dromen mag altijd, maar zullen we gewoon even eerlijk naar elkaar zijn en weer gaan samenwerken?

Dus bij deze mijn oproep: Ik zoek ondernemers die durven zich te laten zien zoals ze zijn, zoals we allemaal zijn: mens, kwetsbaar, onzeker, met een enorme vaktechnische kennis en gebrand op ondernemen. Ondernemers die uniek zijn en hulp vragen bij hun beperking. Door die ondernemers samen te brengen ontstaan samenwerkingsverbanden en netwerken op basis van gelijkwaardigheid en hulpvaardigheid.

Ondernemen doe je niet alleen, dat doe je samen, een ander kan best eens iets voor je doen.  Graag zelfs.

[social_share_list]