Hoe je wel ergens goed in wordt.

Je kent het wel: de 10.000 uur-regel: wil je iets bereiken dan moet je er 10.000 uur in stoppen om een expert te worden. Nou. Die regel slaat dus helemaal nergens op.

10.000 uur in iets stoppen om jezelf te verbeteren is redelijk kansloos. Een beetje als Baron von Münchhausen die zichzelf en zijn paard aan zijn haren uit het moeras probeerde te trekken. Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Dezelfde marketing, sales, innovatieproces, ondernemerschap, samenwerking. En resultaten.

Hetzelfde kringetje.

Vergeet die 10.000 uur-regel en bedenk dat ontwikkeling/verbetering/verandering een hele simpele regel bevat: doelbewust oefenen. En dat is toch echt iets anders dan uren maken.

Doelbewust oefenen betekent stap voor stap een nieuw niveau bereiken. Nu ben ik zelf opgeleid op twee kunstacademies. Ik ken geen andere manier van leren dan deze. Per onderdeel werd je begeleid door docenten, die allemaal één vak tot in de puntjes beheersten en die je pas nieuwe opdrachten, uitdagingen en instructies gaven als je je doel oftewel het volgende niveau had bereikt.

Nu blijkt het zelfs zo te zijn dat als je een beroep uitoefent waarbij je stap voor stap blijft leren, je brein zich daaraan aanpast en met je meegroeit. Waardoor je weer meer kunt leren en ook wilt leren. Upgoing vicieuze cirkel. En horror, als je dus iedere dag geestdodend werk doet, dan dood je dus letterlijk je geest. Nou ja, je brein. Hoe geestdodender je leven of je werk is, hoe minder je de behoefte hebt te groeien. En hoe kleiner die centra in je brein worden. En wat nou nog bijzonderder is, en vergeef me mijn enthousiasme, iedere dag maakt een brein zo’n 1400 cellen aan. Deze cellen hebben acht weken de tijd om te volgroeien tot een hersencel met functie. De functie die jij het meeste gebruikt worden het meeste cellen aan toegevoegd! Dus. Wat kies je?

Doe iets. Oké… Hoe dan?

  • Bedenk wat je wilt leren en zoek daar een leermeester bij. Iemand die jou kan begeleiden om het volgende niveau te halen. Wees zo specifiek mogelijk wat je zoekt.
  • Als je niet precies weet wat je wilt (leren, doen), dan is niets doen nog steeds geen optie. Ga sowieso iets doen, want daarmee stimuleer je je brein. Eenmaal bezig zal er iets ontstaan. Trust me. Eenmaal bezig ontdek je vanzelf wel wat je leuk vindt en wat bij je past. Als je niets doet kan er ook niets ontstaan.
  • Ga iedere week iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. Trek daar minimaal twee uur voor uit. Noem het jouw inspiratiemiddag of oplaaduitje. De activiteit hoeft niets te maken te hebben met wat je wilt leren, maar dat mag natuurlijk wel. Dit is een moment speciaal voor jezelf en je bent het dus ook aan jezelf verplicht. Maak dan ook met jezelf de afspraak dat je nooit verzaakt. (Eigenlijk ben je echt een enorm ei als je jezelf die tijd niet eens gunt of dat je het er te druk voor hebt. Juist dan moet je gaan.)
  • Houd notities bij van wat je denkt, welke ideeën er bij je opkomen, maar ook welke angsten je hebt. Goede ideeën hebben namelijk te neiging weg te vliegen als je ze niet vastlegt. Een makkelijke manier is in je telefoon bij je notities. En als je je dan een keer verveelt of niet weet waar je nu weer een artikel over moet schrijven, dan vind je daar altijd weer nieuwe inspiratie. Angsten laten zich ook niet zo gemakkelijk vangen om zich op te laten lossen, maar ze aangaan is wel belangrijk.

Heb je hier hulp bij nodig? Misschien is BRAND wel iets voor je. Op vrijdag 14 september start het nieuwe halfjaartraject BRAND om het beste uit jezelf en je werk te halen. Om je merk/brand neer te zetten en een fikkie te stoken. Vijf wekelijkse trainingen van vier uur en daarna een halfjaar begeleiding om echt in actie te komen en focus te bewaren. Iets voor jou? Meld je dan snel aan. Meer informatie vind je hier.