De kracht van de stilte

(Neem even vijf minuten de tijd om je te verwonderen om de ruimte om je heen. Luister, kijk en doe niets.)

Mensen houden over het algemeen niet zo van stilte. En als je dan in gesprek bent met je leidinggevende of een opdrachtgever en er valt een stilte, dan heeft iedereen, ook jij en ik, de neiging om maar iets te zeggen om die stilte te verbreken. En dat is niet zo slim, want daarmee ondermijn je jezelf en je boodschap.

De kracht van stilte is ontzettend onderschat. Want stilte kan je overtuigingskracht geven, het kan jou helpen wel dat voor elkaar te krijgen wat je graag wilt. Stilte laat je voelen wat je echt graag wilt en geeft je rust en kracht om dat daadwerkelijk te doen. En als je echt voor ogen hebt wat jij wilt bereiken, dan helpt de stilte jou om een ander dat ook te laten voelen.

Stilte is ook een heel kwetsbaar en ongrijpbaar iets, want samen zijn en toch stil zijn lijkt pijnlijk en eenzaam. Niets is minder waar, want hoe fijn is het om samen gewoon samen te zijn zonder dat je jezelf of de ander hoeft te vermaken? Dat geeft je vertrouwen en ruimte om te zijn wie je bent. Stilte is ruimte innemen voor jezelf en ruimte bieden aan de ander.

En als je dan tegenover een ander zit en je legt jouw aanbod op tafel, hou dan gewoon je mond. Dwing jezelf om je lippen stijf op elkaar te houden, want alles wat je nu zegt maakt je aanbod minder waard en je gesprekspartner heeft direct door dat er onderhandelingsruimte is. Sterker nog, waarschijnlijk bied jij die onderhandeling zelf al aan. Doe jezelf niet tekort, glimlach en wacht. Hoe pijnlijk het ook lijkt. Pijnlijker is als je je eigen aanbod zelf onder tafel hebt gepraat.

Eh. Eh. Eh. Hoe dan?

  • Luister eens naar succesvolle sprekers of onderhandelaars en ontdek hoe vaak zij een stilte laten vallen en hoe weinig zij het woord “Eh” gebruiken. Serieus, hoe meer stiltes en hoe minder “Eh’s” hoe geloofwaardiger en betrouwbaarder je overkomt.
  • De twee magische elementen om voor elkaar te krijgen wat jij wilt zijn je ogen en je mond. Maak oogcontact, ben oprecht aanwezig en geef de ander dus geen glazige blik. Glimlach. En wees stil.
  • Bedenk voordat je een presentatie geeft wat je wilt zeggen en vooral ook: wat niet. Liever kort en bondig, dan allerlei informatie bij elkaar geraapt in de hoop dat je toehoorder dan wel overtuigd raakt. Het tegendeel is waar.
  • Bedenk voordat je gaat onderhandelen wat jij wilt. Ga niet op de stoel van de ander zitten, door nu alvast tegenargumenten te verzinnen en daardoor je aanbod al te beperken. Ga de onderhandeling in met wat jij wilt en onderhandel naar een voor beide partijen goed compromis. Als je bij de start van de onderhandeling al lager inzet, kom je aan het einde van het proces echt te laag uit.
  • Leg je aanbod op tafel, leun achterover en wacht op antwoord. Wacht, ook al krijg je jeuk van de spanning. Jij hebt alles gegeven, het is nu aan de ander om erop te reageren. Geef hem/haar ook die kans.
  • Oefen het gewoon eens in situaties die veel minder spannend zijn, bij je partner, je vrienden of familie. Onderzoek hoe het principe van stilte werkt en hoe het voor jou werkt. En geniet ervan.