Het is oudejaarsdag en vanaf 17.00 uur begint mijn What’s app te ratelen. Berichtjes! Over het algemeen ben ik heel blij met berichtjes, dat is datzelfde gevoel als ik persoonlijke post binnenkrijg in mijn brievenbus. Heel old skool, maar zo zit ik nou eenmaal in elkaar.

Die post is dan speciaal voor mij, iemand heeft aan me gedacht, heeft die gedachte in actie omgezet, is zelfs naar de brievenbus gelopen, heeft die brief ergens in zijn/haar jas verstopt zodat de regen de inkt waarmee mijn naam en adres zijn geschreven niet zou vervagen. Zo’n prachtige en persoonlijke geste kan ik dan erg waarderen.

“Ga voor het persoonlijke!”

Het bericht van 17.00 uur is erg creatief, met een hoop emoticons (en die heb je in vele kleuren en geuren, deze waren met sterren, feestmutsen en vuurwerk) krijg ik een alleraardigste nieuwjaarswens binnen. En die krijg ik dan al, want de verstuurder doet dat voordat het telefoonnet overbelast wordt om 0.00 uur en voordat ik mijn telefoon kwijtraak in mijn vermeende dronkenschap, wat natuurlijk een vooronderstelling is van jewelste. Grappig!

Minder grappig wordt het als ik datzelfde bericht en vele variaties daarop nog tig keer binnenkrijg van hele andere contacten in mijn What’s app lijst. En daar zit hem nou net de crux.

Drie weken voor de jaarwisseling begint het: nieuwsbrieven met de beste wensen stromen binnen. Van bedrijven en personen die ik na hun beste wensen van vorig jaar niet meer heb gesproken of gezien. Het gevoel bekruipt mij dat die nieuwsbrieven en die nieuwjaarswensen niets meer zijn dan een verkapte vorm van reclame: kijk ons eens, we zijn er nog. Denk aan ons.

Ik wil best aan ze denken. Het is geen onwil. Het is alleen zo’n eenzijdig en mager marketingmiddel. Want gunnen deze personen en bedrijven mij wel zo’n goed nieuw jaar of vooral zichzelf?

Liever een vogel in de hand

PostNL heeft dit jaar een geniale campagne: We hebben iets voor jou. Zie ook http://www.youtube.com/watch?v=M7HddRFwrSw. Deze reclamecampagne raakt omdat het de waarheid is: ze hebben iets speciaals voor me, iets dat mijn feestdagen nog mooier maakt dan dat het al is. Niet dat zij dat speciaal voor mij hebben gemaakt of gekocht, maar door de reclame voelt het haast wel zo. Ik ben blij dat iemand aan me gedacht heeft en dat zij dat mede mogelijk hebben gemaakt. En al zit er de meest lelijke zelfgebreide trui met elandenkop in het pakket (wat overigens wel de mode was afgelopen jaar, wie verzint het?): het doet meer dan 100 nieuwsbrieven bij elkaar.

Marketing is een tak van sport die je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien, mensen en dan in het bijzonder je klanten en je potentiële klanten moeten toch weten dat je bestaat. Maar je weet toch het aloude gezegde: liever een vogel in de hand dan tien in de lucht? Zo gaat het met klanten ook. Losse flodder schieten levert minder op dan gericht die ene vogel uit de lucht knallen. Of dan even wat netter: liever naar huis gaan met een afspraak in je zak, dan twintig visitekaartjes die na afloop in een stoffige la belanden.

We willen allemaal gezien worden

Marketing is niets anders dan je klant en potentiële klant aanspreken op de manier die het beste bij jou èn bij hem/haar past. En we zijn allemaal mensen: we willen gezien worden en er toe doen. Dus bel eens iemand op om te vragen hoe het gaat in plaats van dat mailtje, stuur eens een handgeschreven kaartje, gewoon omdat je aan diegene denkt. Wedden dat je er meer goodwill door kweekt dan weer zo’n Mailchimp/La Posta nieuwsbrief met openingsrate 2%?

De nieuwjaarsrecepties komen er weer aan. Daar kijk ik naar uit: leuke nieuwe mensen leren kennen, oude bekenden spreken, horen waar de focus ligt bij deze of gene en kijken waar de behoefte ligt en wat ik eventueel kan betekenen. Ga je naar een nieuwjaarsreceptie, ga dan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Ga voor het persoonlijke! Zaken doen is niets meer dan een vriendschap opbouwen. Niets meer, maar zeker niets minder.

En dan nog iets: ik wens jou iedere dag een goede dag, ik wens je het hele jaar door de beste wensen. Iedere dag wens ik dat jouw en mijn goede voornemens en dromen waarheid worden. Daar heb ik geen fles champagne en een datum voor nodig. Jij toch ook niet? Ik hoop je snel weer te zien!

[social_share_list]