Ik hoor het de laatste tijd steeds weer in mijn omgeving: “Wat nou als het niet lukt?”, “Wie zit er op mij te wachten?”, “Wie ben ik nou om te denken dat ik het kan?”. Allerlei verschillende mensen, in verschillende situaties met dezelfde beren op de weg. Het lijkt dat die beren, die innerlijke criticus, je tegenhouden in je ontwikkeling en groei. Als je ernaar luistert sta je stil. En stilstand is achteruitgang. Dus proberen we krampachtig die innerlijke criticus de mond te snoeren en er keihard tegenin te bewegen. Want dat hoort. Je weet wel: get out of your comfort zone…

“Wat nou als het niet lukt?” “Wie zit er op mij te wachten?” “Wie ben ik nou om te denken dat ik het kan?”

En toch. Die innerlijke stem is er niet voor niets. Hij beschermt je tegen overhaaste of ondoordachte beslissingen. Of tegen jezelf in gevaar brengen. En dat is goed. Want dat soort voorbeelden kennen we allemaal: kijk maar naar die tv-programma’s waarin mensen zich als een malle halsoverkop in een avontuur storten en er berooid weer uitkomen. Dat zal ons niet gebeuren!

De innerlijke stem draait allemaal om de angst om te veranderen, of als we het wat minder groot maken: bang zijn om de verkeerde beslissing te nemen. Of om te mislukken.

Maar stel nou dat je wel luistert naar je innerlijke stem? En hem dankbaar bent dat hij zich uitspreekt. Hij geeft blijkbaar zoveel om je dat hij je het meeste geluk in de wereld gunt. En blijkbaar vindt hij dat je het goed doet, anders zou hij niet zo in het verweer komen. Waarom iets veranderen wat al goed is?

Je beste vriend

Eigenlijk is die stem je beste vriend. Hij helpt je om je droom te verwezenlijken. Jij hebt een droom en je innerlijke stem vraagt jou om de weg ernaar toe, want hij wil wel graag bij jou blijven. Hij is jouw innerlijke stem en niet die van iemand anders. Dus kan je het beste maar de dialoog met elkaar aangaan. Zo van 1 + 1 = 3. Want je innerlijke stem vraagt om tussentijdse stappen, terwijl jij vooral het grote plaatje ziet. En de realisatie van dat grote plaatje wordt je niet zomaar ineens op een presenteerblaadje aangeboden. Daar moet je wat voor doen. Actie. En daar zit de kracht van de innerlijke stem, hij helpt jou om stap voor stap je droom te verwezenlijken. Want dromen verwezenlijk je niet zomaar, daar moet je een hele weg voor afleggen. En onderweg kom je de bijbehorende beren zeker en vast tegen.

Nieuwe ontwikkelingen die op je pad komen, komen niet voor niets. Blijkbaar ben je er klaar voor. En als je er vanuit gaat, dat je goed genoeg bent om het op je pad te krijgen, dan kan veranderen ineens iets heel leuks zijn.

Bedankt innerlijke stem.

Ps. Hoe meer ik me verdiep in de innerlijke stem, hoe meer vragen bij mij naar boven komen en hoe meer ik wil weten. Ik geloof dat niemand ons tegenhoudt, behalve wijzelf. Het lijkt me geweldig om daar een oplossing voor te ontwikkelen. Hoe en wat weet ik nog niet, maar de eerste stap is vragen om hulp. Wil jij me helpen en de volgende vragen voor me beantwoorden? Wat zegt jouw innerlijke stem, hoe ga jij er mee om en wat zou je willen/nodig hebben? Ik hoor het graag van je.

[social_share_list]