In september 2016 plaatste ik een artikel op LinkedIn over mijn zoektocht naar authenticiteit: Authenticiteit is teruggaan naar je basis. Dat was het begin van het waarmaken van mijn droom.

“Ik denk dat ik een authentiek mens ben. Ik poog in ieder geval om authentiek te zijn.”

Mijn worsteling met authenticiteit is groot. Altijd al geweest. Zo begrijp ik bijvoorbeeld niet dat mensen een verborgen agenda hebben of een meester zijn in manipuleren, zowel bewust als onbewust. Ik krijg dan wel een unheimisch gevoel, buikpijn of misselijkheid, maar er is voor mij dan niets aanwijsbaars wat er nou echt aan de hand is. Dus sus ik mezelf keer op keer, situatie na situatie, met de gedachte dat het toch echt aan mij ligt. Je snapt natuurlijk ook wel dat die emmer na verloop van tijd, lange tijd, vol raakt. En als ik dan eindelijk durf te beslissen: ik vind het niet meer zo leuk, ik wil zo niet meer verder, pas dan zie ik wat er in die maanden, soms jaren echt is gebeurd. En dan word ik behoorlijk boos op mezelf. Waarom heb ik niet al vanaf de allereerste keer dat ik buikpijn van diegene of de situatie kreeg gezegd: zo wil ik het niet? Gewoon, omdat ik niet durfde. Omdat ik mezelf blijkbaar niet belangrijk genoeg vond om aan te geven: zo wil ik samen leven, zo wil ik samen werken. Nee, ik lachte schaapachtig en sliep de nachten erna slecht.

Ik denk dat ik een authentiek mens ben. Ik poog in ieder geval om authentiek te zijn. En dat vind ik niet altijd even gemakkelijk. Echte authenticiteit is goed voelen wie ik ben, wat ik wil en vooral: mezelf belangrijk vinden daarnaar te handelen. En dan niet vanuit ego, maar vanuit mijn kern. En vooral niet vanuit verwijten naar mezelf, maar vanuit compassie.

Negatief gedrag van mensen komt over het algemeen omdat we onzeker zijn over onszelf, dat we ons bedreigd voelen in onze ruimte. En iedereen heeft een eigen manier van negatief gedrag vertonen, de een wordt grenzeloos, de ander gaat pleasen, dan hebben we nog de ruziemaker en ik lach alsof ik het allemaal heel grappig vind, maar mijn hart breekt.

Mijn allerbelangrijkste tip om authentiek te leven is je beste leven leven. Iedereen heeft zijn eigen uitdaging in het leven, maar het gaat er niet om wat je hebt, maar hoe je ermee om gaat. Dus doe waar je in gelooft. Gedraag je als je beste zelf. Heb lief, wees aardig, zorg goed voor jezelf, heb plezier, doe leuke dingen. Verzamel de juiste mensen om je heen. Werk hard, ga het leven aan, spreek je twijfels uit, ga in gesprek. Durf te vragen wat je nodig hebt, geef wat je te geven hebt. Zoek hulp, vraag hulp. Vertrouw. Wees eerlijk. Geef je talent. Omarm jezelf. Alles is in jou aanwezig.

Mijn grootste uitdaging is om uit mijn hoofd in mijn handen te komen. In mijn bedrijf noem ik het altijd: van denken naar doen. Dat doe ik zo:
Ik sta op als het huis nog stil is, maar de vogels zachtjes fluiten. De wereld is van mij alleen. Ik neem ruimte.
Ik help mijn kinderen op weg en zwaai ze uit. Ik geef liefde.
Ik schrijf drie pagina’s in mijn schrift, gedachteloos, vol gedachten. Ik tem mijn draken.
Ik zoen mijn man en ga naar mijn kantoor. Ik laat los.
Ik maak mijn planning met doelen en resultaten. Ik kom in actie.

Deze stappen zorgen ervoor dat ik niet verzand in chaos of detail, dat iedereen die ik liefheb de dag goed begint, dat ik ruimte geef aan mezelf en mijn gedachten niet met mijn hoofd aan de haal laat gaan. En als ik vastloop of mezelf niet begrijp, dan zoek ik mensen op om mijn verhaal te doen en te vragen wat zij ervan denken. Ik blijf in verbinding.

En toen plaatste ik in september het artikel en de reacties, de contacten, de opdrachten die het opleverde en de feedback die ik ontving, gaf mijn leven vleugels om een zaadje dat ik al vijf jaren geleden geplant had tot bloei te laten komen en eindelijk te gaan doen waar ik al heel lang van droom.

Ik heb een white paper geschreven over authenticiteit.
Ik heb mijn relatie durven vertellen waar ik buikpijn van kreeg.
Ik heb feedback gevraagd aan mijn vrienden en klanten over mijn bedrijf en daar mijn voordeel mee gedaan.
Ik heb datzelfde bedrijf omgegooid en www.authentieke.org gelanceerd.
Ik maak weer kunst.

Dat ben ik.

Ik ben zoals ik ben en niet zoals ik dacht te moeten zijn. Dat is wat het artikel me bracht.

[social_share_list]