Hoe iedereen even succesvol of onsuccesvol is als jij

Wij mensen kijken wat af naar het gras van de buurman. Want zo ongeveer iedereen is succesvoller dan wijzelf, mogen we de verhalen om ons heen geloven. Nu kan ik ook heel hard roeptoeteren dat mijn hele leven zo fantastisch goed loopt en alles gaat geweldig, maar dat is bij het merendeel van de mensen om me heen helemaal niet het geval. Waarom dan wel bij mij?

Wees gewoon even eerlijk, iets van je leven maken is gewoon hartstikke spannend.

Juist in een tijd dat we online alle succesverhalen en -beelden tot onze beschikking hebben is het zaak dicht bij onszelf te blijven en ons niet mee te laten slepen in het plaatje wat de ander, die we vaak niet eens kennen, ons voorspiegelt, zowel bewust als onbewust. En bedenk ook eens dat iedere klim hoger in onze levensboom een spannende klim is. Voor ieder mens. Of het nou een meter boven de grond is of the sky is the limit. Hoger dan voorheen in de boom zitten vergt meer dan alleen klimvermogen. Denk aan positie innemen, risico inschatten, krachtverdeling, standvastigheid en zo nog wel wat vergelijkingen. Vergeet vooral de weersverwachting niet.

Toch kun je je eigen succes wel degelijk beïnvloeden. Gun jezelf de tijd om díe stappen te zetten die nodig zijn om te bereiken wat jij wilt. Aken en Keulen zijn ook niet op een dag gebouwd. Geef jezelf de tijd om je droom na te jagen en te verwezenlijken. Juist afstand nemen geeft inzicht, maar blijf jouw droom voor ogen zien. En zet door. Never ever give up. Nooit. Succes komt niet zomaar aanwaaien, werk hard en zet door, juist als het even tegenzit.

En wat het bijzondere is in het leven: het gaat altijd in een golfbeweging. Op en neer. Misschien gaat het je nu voor de wind, er zal een tijd komen waar je stuurmanskunsten getest worden. Zo lang je meebeweegt op de golven en niet streeft naar constant succes, zal je beter om kunnen gaan met voor- en tegenspoed. En mocht het nu even niet meezitten, bedenk dan: er is een begin, een midden en een eind.

Hoewel. Het gras van de buurman blijft misschien altijd wel groener. Maar daar heeft die buurman dan ook hard voor gewerkt, iedere dag weer.