Vanuit mijn liefde voor mensen en organisaties doe ik onderzoek naar authenticiteit. Ik geloof namelijk dat authenticiteit de sleutel is naar een gelukkige wereld en specifiek naar gelukkige organisaties. Maar hoe werkt het nou precies, authenticiteit? Wanneer ben je authentiek? Of wanneer is een bedrijf authentiek? Zijn er overeenkomsten hoe authentieke bedrijven ondernemen? En wat levert het op? Tijd voor inzicht, dus ga ik op onderzoek naar authenticiteit in bedrijven. Vervolgens vertaal ik het gesprek in een keramisch beeld in mijn werkplaats voor creatieve strategieën in Deventer.

STICHTING IJSSELLANDSCHAP, Jaap Starkenburg

Jaap is directeur van Stichting IJssellandschap, dat land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer beheert en ontwikkelt. Sinds zijn betrokkenheid bij Stichting IJssellandschap heeft hij sterk ingezet op goed rentmeesterschap, waarbij de organisatie bezittingen heeft laten groeien en heeft ontwikkeld ten behoeve van de inwoners van stad én land. Afgelopen maanden heeft Jaap zich, samen met een grote groep belanghebbenden, zoals De Ulebelt, de bewoners en LTO Noord, ingezet voor de aankoop en ontwikkeling van het Linderveld, een gebied aan de rand van Schalkhaar en Lettele. Met dit plan worden landbouw en natuur verweven met elkaar, samen met de mens en is van grote toegevoegde waarde voor het land en haar bewoners. De teleurstelling is dan ook groot als na maanden van ontwikkelen en dromen blijkt dat gemeente Deventer toch kiest voor een andere bestemming.

Stichting IJssellandschap

“Als je hebt gehandeld naar je geloof en het gaat fout, dan lik je je wonden en hoop je op de volgende keer weer beter. We hebben afgelopen jaren een goed evenwicht weten te bereiken tussen zakelijk zijn en oprechte goede verhoudingen onderhouden. Ik wil betekenis geven aan deze omgeving en als we iets nieuws neerzetten, dan moet het iets goeds toevoegen, zoals Natuurderij Keijzersrande en het plan voor Linderveld. Ik wil deze streek vitaal houden door mee te stromen met wat nodig is. Ik ben al mijn hele werkzame leven bezig op het gebied van natuur en landbouw. Eerst heb ik de theorie uitgedacht, nu ben ik het aan het bouwen. Die passie past bij mij. In volle overtuiging. Ik geloof dat iedereen het goede moet doen. Vol vuur en vlam. “

Auto enthos

“Als je teruggaat naar de oorsprong van woorden, kom je erachter wat ze betekenen. (Authenticiteit/authentiek is een samenvoeging van auto=zelf en enthos=oorsprong.) Authenticiteit heeft voor mij iets te maken met eigenheid. Weten wie je bent. Daar zit ook de valkuil, want je hebt altijd een andere eigenheid. Ik denk dat er wel een basisauthenticiteit is. Voor mij is dat het verlangen naar harmonie tussen mensen. Om op een juiste manier met elkaar samen te werken en samen te zijn. Vroeger als jongetje beleefde ik in Friesland momenten van gelukzaligheid met de broer van mijn opa. Samen gingen we aardappels rooien. Het was gezellig om met hem te werken, intiem en vertrouwd. Ik hoefde niets, ik hoefde alleen maar te zijn.”

Eigen wijs

“Als je weet wie je bent, wat je bent en wat je doet, dan ben je in staat om autonoom iets te creëren. Kunstenaars, wetenschappers en ondernemers hebben een drive om iets te doen, te scheppen. Ik heb bewondering voor eigen wijze mensen. Daar ben ik nieuwsgierig naar en ontvankelijk voor. Als iemand is doorgegaan ondanks tegenslag, dan toont dat levenslust en een grote mate van autonomie. Ook ik ben eigenwijs, een stijfkop. Ik ben van boksen en volhouden, van toepassen van je sterktes en beheersen van je tekortkomingen. Ik kan stug zijn en zwart-wit denken en dat is het tegenovergestelde van die verbinding die ik zoek. Je moet niet nodeloos afstand scheppen.”

Inter esse

“Het is belangrijk dat we zoeken naar de ziel en de waarde van alles. Ik ben een leraar, een meester en heb veel met leerlingen en studenten opgetrokken. Het voelt zo dankbaar, dat je mensen mee mag nemen in je vak. Onderwijs is wat je verrijkt. Het is prachtig om iets te leren aan een ander. Het vereist een eerste opening van jouw kant. Het vraagt een oprechte inter esse. Inter esse betekent het zijn in de ander. Je verplaatst je in de ander. Het is prachtig om iets te leren. Wat een rijkdom. “

Authenticiteit bestaat uit de volgende zes pijlers: autonomie, zelfontwikkeling, originaliteit, zelfreflectie, verbondenheid en intersubjectiviteit. Autonomie betekent dat je zelfstandig beslissingen kunt nemen wat de basis is van je individuele (innerlijke) vrijheid. Zelfontwikkeling of continue groei maakt dat je ieder moment één bent met jezelf en je omgeving. Originaliteit is jouw unieke mens-zijn, waarbij jij anderen inspireert en anderen jou. Door continue zelfreflectie weet je wat jouw unieke standpunt of innerlijke perspectief is en welke keuzes je moet maken. Verbondenheid is trouw zijn aan de essentie van jezelf en de mensen om je heen. Intersubjectiviteit betekent dat jij laat zien wie je bent en wat voor jou belangrijk is.

Jaap laat zich leiden door zijn hang naar verbondenheid, autonomie en originaliteit om zijn omgeving mooier te maken met zijn kennis en kunde en van de mensen om hem heen. Hij heeft een grote drang naar het doen van het goede, zowel door hemzelf als de mensen om hem heen. Soort zoekt soort, dat blijkt maar weer: Jaap omringt zich door mensen die zelf autonoom in het leven staan en hun vermogens inzetten om iets goeds te creëren. Ieder vanuit zijn of eigen vakgebied, kennis en vaardigheden, maar allemaal vanuit eigenheid. Wat vooral opvalt is de cirkel Hart, Hoofd en Handen. Het hart laat je het goede willen, het hoofd laat je het bedenken/ontwikkelen en je handen laten het je doen. Is dat een voorwaarde voor authenticiteit, dat je niet alleen mooie plannen bedenkt, maar ze ook uitvoert? Of dat je ook een visie ontwikkelt achter je werkzaamheden?

Je kunt de pdf van Jaap Starkenburg hier downloaden. Eerder in deze serie interviewde ik mr. Sijbe Kuipers van Smalbraak Notarissen. Lees zijn interview hier.

Meer lezen over authenticiteit in organisaties? Download dan nu gratis de white paper en ontdek wat authenticiteit voor jouw organisatie kan betekenen.