Ik heb een nieuwe bril. De opticien gaf me een standje, die bril moest ik toch echt eens op mijn neus gaan zetten. Mijn ogen zijn te slecht om zonder bril door het leven te gaan. Op de vraag waarom ik mijn bril nooit draag, antwoordde ik: omdat ik dan alles zie. Dat vond de opticien maar een heel raar antwoord. Vanuit zijn professie snap ik dat natuurlijk wel.

“Laat jezelf zien, laat zien waar je voor staat, wat belangrijk voor je is. Dan straal je.”

Alles zien betekent voor mij echt alles zien. Zien, absorberen en niet kunnen verwerken. Dus droom ik ’s nachts mijn tweede leven. Mijn partner vindt het prachtig, met de meest absurde verhalen praten we de volgende ochtend mijn nachtavonturen door. Over reclameborden aan de gevels van de stad, alle slogans komen voorbij, letters dansen door mijn dromen. Blikken in ogen van mensen, interacties, teleurstellingen en ontluikende glimlachen.

Energie

Nu heb ik ook nog eens veel energie. Ik doe veel en mensen zijn graag bij me. Nu snap ik dat tweede niet altijd, maar ik ben wel erg gek op mensen. Hoe ze denken, wat ze voelen en wat ze zoal weten of kunnen. Ook dat absorbeer ik. Net als alles wat ik lees. Dus regelmatig loop ik over met energie van de buitenwereld en loop ik leeg met mijn energie aan die buitenwereld. Want al die mensen en schreeuwende etalages om me heen vragen energie van me.

Als ondernemer adviseer ik startend ondernemers vooral bij zichzelf te blijven. Laat jezelf zien, laat zien waar je voor staat, wat belangrijk voor je is. Dan straal je.

Focus

En tot mijn grote schrik merk ik dat hoe meer energie ik geef aan de buitenwereld hoe minder energie ik aan mezelf geef. En dat is juist niet wat ik mijn klanten adviseer. Want ondernemen komt uit jezelf, met je eigen energie, je eigen geloof in jezelf. Dat moet je koesteren.

Dat moet ik koesteren.

Dus helaas, meneer de opticien. Ik heb inderdaad een ontzettend mooie nieuwe bril, maar vandaag zet ik hem eens lekker niet op. Ik focus me op mezelf en mijn werk. Ik kan mijn werk alleen maar goed doen als ik me concentreer op wat belangrijk is. En dat ben ik zelf en zijn mijn klanten. En daar krijg ik energie van!

[social_share_list]