Ik heb zakelijke bindingsangst. Voor diegenen die het niet kennen: dat is een uiterst verlammende ziekte die maakt dat je bang bent om samen te werken. Mijn angst is specifiek de angst om mijn autonomie te verliezen.

Sinds een jaar werk ik samen om bedrijven te helpen hun beleid om te zetten in strategie en deze te implementeren in de organisatie. Allebei onder ons eigen bedrijf, maar sinds 1 januari j.l. ook gezamenlijk onder de werktitel authentieke.org. Het is nu echt.

Een organisatie bestaat uit drie lagen: strategisch, operationeel en tactisch. Samen richten wij ons op het tactische gedeelte, apart op strategie (ik) en operationeel (de ander). Je kunt als bedrijf zijnde wel zulke mooie KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) vaststellen, als je medewerkers niet weten waarom, hoe en wat ze moeten doen om de KPI’s te halen, dan haal je aan het eind van het jaar zeker je resultaat niet.

Ik ben sinds drie jaar ondernemer. In hart en nieren. Een Bewust Alleenstaand Ondernemer. Ik vaar mijn eigen koers, ik bepaal hoe de zaken lopen. Al drie jaar in ontwikkeling, steeds meer kennis vergarend, steeds meer weten en ervaren wat mijn toegevoegde waarde is voor mijn klanten. Na drie jaar ondernemen heb ik afgelopen zomer mijn eigen model ontwikkeld: Authentieke Monitor. Deze ontwikkelingsmonitor helpt medewerkers beter samen te werken door inzichtelijk te maken waar een ieders kwaliteiten liggen, waar groei mogelijk is en hoe aan te sluiten bij de organisatie en elkaar.

Nu gaat het wat ver om de monitor hier helemaal uit te leggen (maar mocht je er meer over willen weten, klik dan hier om hem te ontvangen), maar de kracht zit hem erin dat mijn rol bestaat uit het adviseren wat de medewerkers nodig hebben om aan te sluiten aan de organisatie en zij begeleidt de medewerkers dan om met de aangereikte kennis aan de slag te gaan en daadwerkelijk in beweging te komen. Ik adviseer top down, zij coacht bottom up. Voor ons is het de uitdaging de balans te houden tussen organisatie en werknemers.

Wel, nu ken ik mezelf en ben ik niet voor niets adviseur geworden. Zodra ik de kern uit het bedrijf heb gehaald en de medewerkers de kennis en informatie heb gegeven om optimaal te presteren, dan ga ik er gemakshalve vanuit dat dat dan ook gebeurt. En daar zit hem de crux: mensen in beweging zetten en echt duurzaam veranderen gebeurt niet even, daar zit een heel proces van vallen en opstaan, coachen en begeleiden aan vast. En daar kan ik soms met mijn ongeduldige hoofd echt niet bij. Ik denk dan: je weet wat er van je verwacht wordt, je weet hoe je optimaal kunt samenwerken, ga dat dan ook doen!

Maar nu, nu ik ineens ben geveld door zakelijke bindingsangst weet ik precies hoe het werkt. Je hoofd zegt wel ja, maar je hart stribbelt tegen. En dan lukt het niet, dan kom je niet in beweging en laat je nog niet zien wat je waard bent. En echt: ik geloof heilig in de Authentieke Monitor, maar ook ik heb moeite met veranderen.

En dat is nu net het mooie van deze samenwerking: mijn samenwerkingspartner weet namelijk als coach wel de beweging te laten plaatsvinden. En ik? Ik laat me zachtjes meevoeren in het proces van loslaten en opbouwen. En zet de koers verder uit.

[social_share_list]