Veel ondernemers denken dat marketing hogere wiskunde is. Misschien is het dat ook wel, maar daar begrijp ik dan weer niets van. Marketing is namelijk niets anders dan goed plannen.

Marketing betekent het verwerven van (meer) markt. Daarvoor moet je zichtbaar aanwezig zijn voor en in die markt. Als je iets doet waar je plezier aan beleeft heb je de meeste kans op succes. Dus is het belangrijk die marketingcommunicatiemiddelen te gebruiken die niet alleen bij die markt passen, maar zeker ook bij jou, door vorm en inhoud te creëren die past bij wie jij bent en die jouw klant wil zien/lezen/horen/ervaren. En maak gewoon een keuze tussen al die mogelijkheden, want je kunt nou eenmaal niet alles doen. Liever iets niet doen, dan slecht doen.

” Hoe wordt een berg slechts een stapel kiezels?

Dus. Schrijf je plan. Je maakt het jezelf makkelijker en leuker als je je bedrijf verbindt aan je marketing. Wat doe jij in je bedrijf wat je ook kunt gebruiken in je marketing? Als je veel studieboeken of vakliteratuur leest kan je allicht quotes uit boeken gebruiken om er artikelen over te schrijven of een illustratie bij te maken. Als je veel trainingen geeft kan je actiefoto’s maken en referenties van klanten erin plakken. Als je coacht kan je artikelen schrijven over veel gestelde vragen. Enzovoort, enzovoort. Als je hier niet uitkomt, vraag dan hulp aan je omgeving. Vraag aan hen welke middelen zij denken dat je in moet zetten en vooral hoe. Wedden dat ze je heel veel inspiratie en tips kunnen geven? (Let wel op dat je meer weggeeft dan je vraagt. Niets vervelender dan ondernemers die altijd maar vragen en nooit eens geven. Want ook dat is marketing: huur jij iemand in of help jij een ander verder, dan is die ander ook meer genegen om opdrachten voor je te vinden of jou in te huren.)

Maak een mix van kanalen of middelen waar jij aankomende 6 maanden vol op in gaat zetten. En dan heb ik het niet alleen over online, maar ook offline. Welke kanalen ga je gebruiken? Op welke manier zet je die kanalen in? En wat is het doel van je marketing? Ga je bij een netwerkvereniging? Bellen? Advertenties plaatsen in de plaatselijke krant? Of zet je in op (re)targeting? Huur je een kraam op een braderie? Nieuwsbrief? Ga je langs de deuren? Stuur je handgeschreven brieven? LinkedIn Premium? Koop je adressen bij KvK? Allerlei vormen om je markt kenbaar te maken dat je er bent. En als je dan zo’n evenement of actie hebt gedaan, wat is dan je opvolging? Hoe ga je het gesprek aan met je doelgroep?

En daar komt de planning om de hoek kijken. Een aankomend klant heeft gemiddeld zo’n zeven contactmomenten nodig om jouw klant te worden. Zeven. Dus als jij een keer hebt gebeld en er komt geen gehoor, dan heb je nog minstens zes keer te proberen. Succesvolle ondernemers zijn zij die na acht keer nee nogmaals proberen. En nogmaals. En nogmaals.

Ga gewoon het experiment aan. En maak er tijd voor vrij. Dan wordt die enorme berg slechts een stapel kiezels. Zo simpel is het. Je hoeft het nu alleen nog maar te doen.

Je mag ook mij bellen ;-).