Ik lees veel. Vroeger vooral romans (en nee, geen chicklits)(wie die naam verzonnen heeft mag zich wat mij betreft ergens in een donker hoekje gaan verstoppen) en tegenwoordig allerlei vakliteratuur. Ik heb namelijk nooit marketing gestudeerd, maar ik ben wel marketingadviseur geworden. Of creatief strateeg. Dus ik verslind alles op het gebied van strategie, marketing, authenticiteit, modellen en de laatste trends. Niet omdat ik dat van mezelf moet: ik vind het gewoon leuk. Mijn vak is leuk. Nu heb ik al eens eerder in mijn blogs het Ashridge-model uitgelegd en de ijsberg theorie. Ook je “sense of mission” kwam voorbij. De laatste tijd heb ik me verdiept in Blue ocean strategy.

“Dat is mijn eigen zelfontwikkelde strategie: struisvogelstrategie!”

Dat komt mede omdat ik mezelf heb beloofd deze winter een weekje zon te boeken om op te laden, om tijd en energie aan mezelf te geven en om even weg te zijn uit de waan van de dag. Dus met mijn blote kont op een strand aan de middellandse zee of vooruit: een blauwe oceaan.

Ik kan nu al voorspellen dat ik dat dus niet ga doen. Ik ben namelijk zo gek geweest een nieuw kantoor te gaan huren per 1 januari. Op een toplocatie in Deventer! Addertje onder het gras is helaas wel dat het casco opgeleverd wordt. Ik heb een rioolpijp, een meterkast en geen muren. Mijn zonavontuur verruilt zich voor klussen aan mijn zakelijk paradijs.

En dat is een klus. Want hoe denk jij dat ik dit ga verwezenlijken? Zes meter hoge muren, isolatie, een toiletpot monteren en verlichting aanleggen. Oh ja, verwarming is er ook niet en de waterleiding moet afgetapt worden. Ik zie er als een berg, als een ijsberg, tegen op.

Dus doe ik niets.

En gebeurt er niets. Dat is mijn eigen zelfontwikkelde strategie: struisvogelstrategie!

Blue ocean strategy staat voor het verleggen van je ondernemersfocus naar nieuwe markten, daar waar je concurrenten niet zitten. Want je moet niet in gevecht gaan met je concurrenten, je moet ze gewoon negeren. Vechten met je concurrent veroorzaakt slechts energieverlies, energie die je hard nodig hebt om je bedrijf te laten groeien. Om te groeien kun je je het beste richten tot je niet-klanten en dus ook tot de niet-klanten van je concurrent. Daarmee vergroot je je markt. De grenzen van je markt bestaan alleen in jouw hoofd. Om die niet-klanten te bereiken moeten je kosten omlaag en je waarde omhoog. Optimaliseren dus. Het mooie van Blue ocean zijn de heldere stappen die je doorloopt om uiteindelijk tot een uitvoerbare strategie te komen. Steek je hier een dagdeel van je kostbare ondernemerstijd in, dan heb je uiteindelijk een innovatief plan om jouw markt te veroveren. Een plan? Jouw plan!

Terug naar mijn kantoor. Het is zo’n groot project dat ik direct in de ja-maar modus schiet. Ik zie het ook bij de ondernemers die ik begeleid: er is wel een stip op de horizon, maar er hangt zo’n dikke vette mist voor dat ze niet weten hoe daar te komen.

En dan kom ik altijd weer met een geruststellend klopje op de schouder en neem de ondernemer aan de hand: eerst een plan, dan een planning en dan stap voor stap verwezenlijken. Een berg kan je niet verplaatsen, kiezelstenen wel. En dan zijn al die kiezelstenen bij elkaar soms zelfs nog groter dan de berg.

Bij deze nodig ik je alvast uit voor mijn openingsfeestje op 1 maart. Dat is de datum waarop ik me dan precies drie jaar eerder bij de KvK meldde om mijn bedrijf op te richten. In die drie jaar heb ik heel veel stappen gezet. Dus het verwezenlijken van mijn kantoorparadijs? Die stip op de horizon zal ik bereiken. Die stap kan er dan ook nog wel bij.

Ik wens je voor nu hele fijne feestdagen en ik hoop dat je vol trots kunt terugkijken naar de stappen die jij afgelopen jaar hebt gemaakt. Ik begin nu aan mijn plan. Mijn plan voor 2014.

[social_share_list]