We willen allemaal authentiek zijn. Dat zijn we natuurlijk ook wel, maar volgens onszelf kan het altijd beter. Want authenticiteit is het summum: jij bent gelukkig, je omgeving is gelukkig, mensen zijn graag bij je en iedereen loopt over van positieve energie en inspiratie. Of je nou redeneert vanuit mens, bedrijf of merk. Om die authenticiteit te bereiken investeren we in persoonlijke ontwikkeling, reclamecampagnes en teambuildingsdagen en als de ene methode niet aanslaat, dan toch zeker wel de volgende? En zo blijven we zoeken naar het hoogst haalbare.

“Mijn weg naar mijn authenticiteit.”

Ik heb een enorme blinde vlek als het aankomt op mezelf. Ooit, toen ik startte als ondernemer, deed ik zo’n ondernemerstest. Aandachtspunten waren: marketing en acquisitie. Prima, zou je denken, iedereen zijn/haar uitdaging. Maar ik vond het redelijk zuur. Ik startte immers een marketingadviesbureau. Dan zou je toch op zijn minst je eigen zaken op orde moeten hebben?

Welkom in de waan van de dag

Niets is minder waar en dat is juist wat ik ook zie bij de ondernemers en werknemers om me heen: zo gefocust op hun taak, zo gedreven om die taak goed uit te voeren dat er voor zelfreflectie weinig ruimte is. En dan verlies je dus je aandacht, je missie en je visie om de wereld een beetje beter/mooier/fijner te maken. Welkom in de waan van de dag.

Authenticiteit is gebouwd op zes pijlers: autonomie, zelfontwikkeling, originaliteit, zelfreflectie, verbondenheid en intersubjectiviteit. Authenticiteit draait uiteindelijk om dat laatste begrip: intersubjectiviteit, waarbij je alle andere pijlers nodig hebt om dit te bereiken. Intersubjectiviteit betekent dat je je identiteit en je waarden uitdrukt in de wereld. Authentiek zijn en worden doe je dus niet alleen.

Waarden

Maar hoe draag je die waarden dan uit en hoe veranker je ze in je leven/werk/bedrijf? We kennen allemaal genoeg voorbeelden van ondernemers, werknemers of bedrijven, die een prachtig mooie visie en missie hebben opgeschreven, maar ondertussen gewoon doorgaan met waar ze al tijden mee bezig zijn: overleven. Weten dat het anders moet betekent niet dat je weet hoe het moet. En daar begint de frustratie, want waarom doe je het dan niet?

Door de dingen te doen waar je zelf achterstaat, groei je, ontwikkel je je, leef en werk je in een flow. Dat zijn dingen die jij belangrijk vindt en niet de dingen die anderen nodig achten of waarvan jij denkt dat een ander dat van jou verwacht. Met die dingen ben jij overtuigend, verrassend, inspirerend en dat draag je uit. Maar hoe weet je nou wat die dingen zijn?

Tegenwoordig spar ik met mezelf. Dan ga ik in mijn kantoor voor de spiegel zitten en praat ik een uur tegen mezelf aan. En reken maar dat ik mijn authentieke ik op zo’n moment tegen kom. Niet altijd even prettig, maar wel zo verhelderend. Het geeft mij de focus om mijn weg te gaan. Mijn weg naar mijn authenticiteit.

En als ik dan eindelijk helder heb hoe ik mijn weg naar mijn authentieke organisatie wil bewandelen, namelijk gebaseerd op originaliteit en inspiratie, dan ga ik de wereld in en vraag ik feedback aan de mensen om me heen.

Want die originaliteit en inspiratie kan ik alleen naar een hoger plan brengen als ik samen ben. Met mezelf en met de mensen om me heen. Stap voor stap.

[social_share_list]