Vorige week had ik een lekke achterband. Alweer. Ik had mijn band al driemaal eerder geplakt, maar was te eigenwijs om hem weg te brengen naar de fietsenmaker. Er kon nog best een plakker bij.

Dat ik twintig minuten later alsnog lopend mijn weg naar de fietsenmaker vervolgde, drukte mijn pret van het zelf dingen repareren/doen. Want hoewel het tegendeel vaak beweerd wordt is wetenschappelijk aangetoond: je wordt niet blij/gelukkig van dingen hebben, maar van dingen doen. En als dat tevergeefs is, dan is dat een domper.

“Weer een uur verprutst met nadenken, ik ga wat doen: daar word ik gelukkig van.”

Nu kreeg ik een leenfiets. En ik heb werkelijk waar nog nooit op zo’n k**te fiets gefietst. Nu doe ik alles op de fiets en vergalt dit apparaat mijn dagelijkse routine. Sterker nog: vandaag werk ik thuis, zodat ik niet naar kantoor hoef te fietsen.

Gelukkige zakenrelatie

En wat ik dan ook niet begrijp: dan ben je fietsenmaker. Dan zorg je er toch voor dat je leen- en vervangfietsen van dusdanige kwaliteit zijn dat ik als klant begin te kwijlen van zo’n fiets. Dat ik heel hard mijn best ga doen en veel geld ga sparen zodat ik op een dag ook zo’n betere/mooiere fiets kan kopen (hoewel bezit dus niet gelukkig maakt, noem het fietsplezier). En dat ik die fiets dan bij jou ga kopen en jou mijn geld ga geven. En we zo dus een jarenlange gelukkige zakenrelatie met elkaar opbouwen, waarbij ik iedere keer weer terugkom bij jou, omdat jij altijd nog betere fietsen hebt en ik weer een zak met geld.

Marketing

En bedenk dan ook eens dat ik heel Deventer rondfiets en bij allerlei bedrijven langsga. Met jouw leenfiets kan je mooi reclame maken bij die bedrijven: ‘Zie die Monique eens (hard) fietsen op een kek model. We kunnen wel eens informatie gaan vragen voor ons fietsplan.’  Ik weet niet, maar ik zie er wel marketing in.

Of zou die fietsenmaker me bewust zo’n rotapparaat meegeven? Dat ik na zes dagen pijn in mijn billen zo ontzettend terugverlang naar mijn vertrouwde, fijne fietsje dat ik zonder blikken en blozen de veel te dure reparatiekosten fluitend en welwillend voldoe?

De volgende keer plak ik wel weer zelf: dan hoef ik ook niet na te denken over zoveel onzinnige gedachten. Weer een uur verprutst met nadenken, ik ga wat doen: daar word ik gelukkig van.

Ps. Roos Vonk, sociaal psychologe, heeft een boek uitgebracht : Je bent wat je doet. Een aanrader als je meer uit je leven wilt halen.

[social_share_list]