Vorige week mocht ik een training verzorgen in het Ondernemershuis in Deventer. Marketing, een vak waarin ik me heb bekwaamd afgelopen jaren. Een vak waar veel ondernemers tegenaan blijken te lopen. Want hoe doe je dat nou? Jezelf, je bedrijf of je product onder de aandacht brengen en uiteindelijk verkopen. Nu heb ik die wijsheid in pacht voor een ander, geef mij je ondernemersvraag en ik los hem voor je op. Of te wel: de beste stuurvrouw staat aan wal. Mmm…

“Voeg dit alles bij elkaar, maak er een plan van en je weet waar je de focus op hebt aankomende half jaar.”

Nu weet ik van mezelf dat ik mijn tijd kan verkwanselen met nietsdoen. Daar word ik uiteindelijk doodongelukkig van. Want van nietsdoen komt niets en ik hou niet van niets. Geef mij maar leads en prospects, offerte-aanvragen en deadlines. Maar als ik niet oppas blijf ik staren naar een computerscherm vol weetjes die mijn dag wel laten verstrijken en die mij op feestjes tot een leuke gesprekspartner maken, maar die mijn bankrekening niet positief beïnvloeden en mijn ondernemershumeur al helemaal niet.

Innerlijke stem

En ik weet precies waar die luiheid vandaan komt: onzekerheid. Want bij iedere actie die ik doe, roept die innerlijke stem: kan je dat wel? En: wie zit er op jou te wachten? Een vervelende stem die, als ik ernaar ga luisteren, bijzonder demotiverend en verlammend werkt. Mijn uitdaging is dus gewoon niet naar die stem te luisteren. Hij is er wel, maar ik heb besloten hem te negeren en me te focussen op mijn bedrijf.

Ik werk met de 6 P’s om die stip op mijn ondernemershorizon te bereiken en mijn ondernemersvraag te beantwoorden:

  • Prioriteiten – Wat zijn de drie belangrijkste zaken die op orde moeten zijn om je bedrijf te laten groeien?
  • Personen – Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je de juiste mensen hebt die met je werken? Welke vaardigheden en capaciteiten heb jij nodig?
  • Processen – Welke bedrijfsprocessen moet je optimaliseren zodat je een efficiënte bedrijfsvoering hebt?
  • Prestaties – Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je kwalitatief hoogstaande diensten aflevert?
  • Producten en / of Diensten – Wat moet je veranderen aan je producten of diensten om jouw ideale klant te bedienen?
  • Promotie – Wat moet je doen aan je marketing om meer leads, prospects en klanten te krijgen?

Voeg dit alles bij elkaar, maak er een plan van en je weet waar je de focus op hebt aankomende half jaar.  En met een plan bedoel ik letterlijk een planning: welke dag moet je wat doen om je doelen te behalen?

Focus

Mijn focus ligt dus op mijn prestaties, doen waar ik goed in ben en daar vooral in blijven investeren. Dus ik blog, ben actief op diverse sociale media, houd mijn website en LinkedIn-profiel actueel, bel klanten en schrijf nu zelfs een praktisch handboek Marketing voor ondernemers.

Want marketing is volgens mij niets anders dan doen, in beweging komen. En zoals ieder goed voornemen, 1 januari is pas 2 maanden geleden, die beweging volhouden.

En heb je je stip bereikt, dan ligt er altijd weer een nieuwe in het verschiet. Maar je innerlijke stem zal wel iets stiller zijn.

[social_share_list]