Marketing is niets meer dan plannen. Lekker kort door de bocht, maar er zit wel een kern van waarheid in. Wat ik het allerliefste doe is de (marketing)chaos van een bedrijf vertalen in een creatieve strategie en structuur. Op de een of andere manier zie ik mijn hoofd dan allemaal stippen waartussen ik lijntjes trek om te verbinden en te structureren. Dan gaat er nog een grote portie creativiteit overheen en een nieuwe propositie is ontworpen. Dat is meestal maar zo’n 20 procent van het werk. Daarna komt de minder leuke 80 procent uitvoer. En dat is plannen. Doodsimpel plannen en je aan de planning houden.

 

“Wat je zegt ben je zelf.”

 

En je raadt het al: wat ik adviseer aan bedrijven, daar heb ik zelf moeite mee in mijn bedrijf. Dan denk ik ineens weer: oh ja, ik ga een training geven in mijn atelier, laat ik het even online gooien. En dan gaan er vol goede moed een nieuwsbrief uit en post ik wat op een paar platformen. En dat doe ik dan een paar dagen en daarna zakt alles weer in en verdwijn ik weer van de radar. Lekker consistent maar niet heus.

Nu ben ik ook van de gedachte: je doet iets goed, of je doet het niet. En dan doe ik het dus niet.

Dus heb ik een nieuwe regel bedacht voor mezelf: alles wat ik een ander adviseer voer ik zelf ook uit. En dat is me toch een gouden tip geweest aan mezelf!

Het zit zo.

Ieder mens heeft een uniek pakketje van eigenschappen. Dat is je kern. Die kern is iets prachtigs, er is maar een iemand op aarde met die kern en dat ben jij. In die kern zitten je levensmissie, drijfveren, kernwaarden en talent. Dat talent is een gave, je kunt er niet omheen, je kunt hem niet níet inzetten. Het gaat als vanzelf.

Er is alleen een probleem met dat talent: je kunt het alleen maar aan een ander geven en niet aan jezelf. En geven, dat kost energie. Dus ik hoop werkelijkwaar dat je ’s avonds moe terugkomt van je werk, want dan heb je alle goeds gegeven dat je in je hebt. Maar waar je het beste in bent voor een ander, daar ben je het allerslechtste in voor jezelf.

Ik kreeg van de week het compliment dat ik zo’n sterke propositie had neergezet met mijn eigen bedrijf. Daar heb ik zes jaar over gedaan. Zes. Hele. Jaren. Bedenk je wel even dat dat mijn dagelijkse werk is. En daar heb ik nu dus iets op gevonden: ik doe wat ik een ander adviseer. Ik ben inmiddels gaan plannen, heb een leuk nieuw online programma gelanceerd, heb allerlei hulptroepen ingezet om wel consistent en consequent te werken aan mijn bedrijf enzovoort enzovoort. En het werkt.

Dus luister eens wat vaker naar wat je zegt tegen een ander. Daar zit een hele mooie boodschap in voor jezelf. Wat je ziet bij een ander, zegt alles over jezelf. Je kent de uitdrukking wel: wat je zegt ben je zelf. Probeer het eens een maand. Ik ben benieuwd wat het je oplevert.

[social_share_list]