Als ondernemer is het rennen of stilstaan. Afgelopen drie weken heb ik de marathon gelopen, iedere dag, zeven dagen in de week. Maar dat deed ik niet alleen.

“Het-maakt-me-niet-uit-hoe-ik-het-doe-maar-finishen-zal-ik.”

In april jongstleden liep ik samen met De Fabriek (werkhuis voor zelfstandig professionals waar ik bestuurslid van ben) de IJsselloop. 10 kilometer. Na maanden te hebben getraind in de vrieskou brak een kwartier voor de start de zon door en werd het ineens 20 graden warmer. Nu ben ik al geen topsporter, maar na vier kilometer stond het overgeven me nader dan het lachen. Voor me liep een vrouw die het ogenschijnlijk net zo moeilijk had als ik. Ik heb haar een zetje gegeven en doelen gesteld: tot aan de fietsbrug, tot aan het Worpplantsoen, tot aan de Wilhelminabrug. Ik weet niet wie de doelen harder nodig had, maar we liepen.

Bovenaan de brug gekomen stopte ik en kreeg een zetje van haar. We hebben hem samen uitgelopen. Op ons tandvlees, maar de finishlijn hebben we gehaald. Samen.

Als ondernemer werk ik meestal alleen, ik stel mijn eigen doelen en beoog mijn eigen resultaat. Daarentegen kom ik bij mijn klanten, of zij bij mij, en ben hun sparringpartner. Ik geef ze inspiratie en idee├źn, stel doelen en stuur op resultaat.

Afgelopen weken stonden voor mij in het teken van een training ontwikkelen. Over drijfveren en talenten, over veranderen en samenwerken. Samen met mijn collega gooiden we al onze kennis op tafel en ontwierpen een nieuw model. Uren sparren en inspiratie, bijschaven en toevoegen. We waren bevlogen en we geloofden er in.

Uiteindelijk is er een dijk van een training ontwikkeld die bedrijven in beweging zet naar dat punt op de horizon waar ze van dromen. Waar medewerkers van bedrijven hun eigen talenten gaan zien en ontdekken hoe ze mee kunnen groeien met de organisatie.

Na de afgelopen weken is het me weer eens duidelijk geworden hoe essentieel het is een sparringpartner van kaliber te hebben. Iemand met dezelfde intrinsieke motivatie (de finishlijn halen/succesvol ondernemen), met dezelfde manier van denken (het-maakt-me-niet-uit-hoe-ik-het-doe-maar-finishen-zal-ik/creatief) en met een hoge dosis kennis. Iemand die het beste in jou naar boven haalt en die samen met jou gaat voor die stip op de horizon. Samen groeien. Samen succesvol zijn.

En mijn mede-topsportster? Ook zij is onderneemster. En een goede ook. Ze stelt haar doelen en zet constant stappen om haar bedrijf te laten floreren.

[social_share_list]