Over je waarom en waarom dat niet zo belangrijk is

Sinds Simon Sinek zijn The Golden Circle presenteerde strooien een heleboel ondernemers rond met hun Why, hun waarom. Prachtige idealen komen voorbij, maar het zijn allemaal variaties op: ik wil de wereld een beetje mooier maken. Ja duh. Dat willen we dus echt al-le-maal. Dat je weet waarom je iets doet is prettig voor jezelf, maar eigenlijk is dat dus helemaal niet zo boeiend.

Ik las pasgeleden op Twitter over een zonnepaneelverkoper/installateur, die heel die duurzame energie maar onzin vond. Dus hij reed in een diesel en zonnepanelen kwamen niet op zijn dak. Maar hij legde wel vakkundig, snel en goedkoop de panelen op de daken van zijn klanten.

Natuurlijk is het handig dat je achter de boodschap van je bedrijf staat, we willen allemaal geloofwaardig zijn. Maar als het puntje bij paaltje komt, huurt zo’n klant jou helemaal niet in om je overtuigingen, maar om zijn probleem op te lossen.

Even terug dus naar jouw waarom en waarom dat niet zo belangrijk is. Hoe doe je dat dan, die wereld mooier maken? Wat voeg jij toe? Wat is jouw manier? En ik zal je verklappen: bar weinig ondernemers weten het antwoord op die vraag. Het is dan ook een hele moeilijke vraag, maar als je het antwoord weet betekent het dat jij weet, echt oprecht weet, hoe jij het probleem van je klant kunt oplossen. En daar wordt de wereld pas echt mooier van.

Leuk! Maar hoe dan? Onderstaand een paar tips:

  • Bel vijf van je belangrijkste klanten op en vraag ze welk probleem jij voor ze hebt opgelost en vooral wat het effect hiervan was. Leg alle vijf antwoorden naast elkaar en ontdek de rode draad. Vraag desnoods iemand met je mee te kijken. Als je die vijf belangrijke klanten dan toch spreekt, vraag ze meteen welk probleem ze nog meer hebben. Welk probleem zien ze het liefste direct opgelost, welk probleem houdt hun ambitie tegen? Misschien mag je nog een nieuw aanbod doen ook.
  • Schrijf het hele proces van de vijf vraagstukken van bovenstaande klanten uit. Van eerste kennismaking met de vraag tot aan oplevering van je oplossing. Welke instrumenten gebruikte je, welke stappen doorliep je en wat waren de tussentijdse resultaten van iedere stap? Zijn ook hier overeenkomsten te vinden?
  • Vraag vijf vrienden waarvoor ze jouw hulp zouden inschakelen. En wat doe jij dan volgens hen? En vooral hoe doe je dat? Breng je orde in de chaos, stel je gerust, laat je je spierballen rollen? Hoe gedraag je je bij iedere stap? Kan je deze stappen ook verbinden aan het proces dat je biedt aan je klanten?

Helder? Dan kan je nu een lijstje maken van potentiële klanten en wat jij voor ze zou kunnen betekenen. Ga bellen en ga het gesprek aan. Hopelijk hebben ze prachtige problemen.

Heb je hier hulp bij nodig? Misschien is BRAND wel iets voor je. Op vrijdag 14 september start het nieuwe halfjaartraject BRAND om het beste uit jezelf en je werk te halen. Om je merk/brand neer te zetten en een fikkie te stoken. Vijf wekelijkse trainingen van vier uur en daarna een halfjaar begeleiding om echt in actie te komen en focus te bewaren. Iets voor jou? Meld je dan snel aan. Meer informatie vind je hier.