Ik ben gek op netwerken, het geeft mij inspiratie en informatie. Ieder mens, directeur, medewerker, manager of ambtenaar: iedereen heeft wel een interessant verhaal te vertellen. Nu was ik gisteren op een netwerkmiddag/avond. Daar heb ik gesproken met een heel aantal leuke mensen. Wat mij vooral opviel is iemand uit mijn netwerk, die zo ontzettend positief was. Alles vond hij leuk en interessant. Waar ik constant een mening heb, was hij vooral geïnteresseerd en vleiend. Hij luisterde en complimenteerde. Dat vond ik frappant.

“Welk probleem los jij op voor je klant? Waarmee maak je hem/haar blij?”

Tijdens deze bijeenkomst werd een nieuwe dienst gelanceerd. Nu zal ik niet in detail treden, maar het kwam er ronduit op neer dat de heren in kwestie behoorlijk bezig waren met zelfverheerlijking. Letterlijk, want op hun uitgedeelde folder stonden hun USP’s (Unique Selling Points) uitgelicht. Uiteraard is het als ondernemer heel belangrijk om je USP’s te weten, want anders heb je geen bestaansrecht. Maar jongens. Het gaat binnen je onderneming niet om jou, maar om je klant. Dus ga ik op de barricades voor de UBR’s (Unique Buying Reason). Welk probleem los jij op voor je klant? Waarmee maak je hem/haar blij? Ik zie zoveel diensten ontwikkeld worden vanuit de visie van een bedrijf, waarbij de vraag of het probleem van de klant niet is meegenomen in het ontwikkelen. Vanuit die visie steekt men veel tijd en geld in PR-materialen en communicatiemiddelen. En dan gaan ze de markt op en wil niemand het kopen.

Toegevoegde waarde

Dat vind ik jammer, want ik gun iedere ondernemer zijn geluk en aansluiting vinden bij je klant levert je ontzettend veel op. Kijk naar je klant en praat met hem/haar, dat helpt je jouw business op te bouwen. Probeer te achterhalen wanneer jij van toegevoegde waarde bent voor je klant. Combineer zijn/haar behoefte met jouw unieke talent, zoals je snelheid, je vermogen tot meedenken of je creativiteit en je hebt een win-winsituatie. Winst voor je klant, want zijn probleem wordt eindelijk opgelost en daar wordt hij/zij blij van. Jij hebt een klant die jou helpt je dienst te optimaliseren en daar word jij blij van. En dan hoef je echt niet al je communicatiemiddelen perfect op orde te hebben, sterker nog: wantrouw ieder bedrijf dat dat wel heeft. Blijkbaar heeft hij/zij teveel tijd en dus te weinig werk.

Prettige sfeer

En die meneer in mijn netwerk: ik heb hem echt heel hoog zitten. Ik ken hem als visionair, kritisch, innovatief en een verbinder. Ik heb geen idee wat hij nu echt vond gisteren, maar ik heb wel weer iets geleerd: soms moet je gewoon je mond houden en de ander een compliment geven. Dat levert geen feedback op, maar wel een prettige sfeer.

[social_share_list]