Focus? Ik heb geen focus.

Ik heb wel een droom. Mijn droom is een nieuwe toekomst creëren voor bedrijven, of beter: voor de mensen achter de organisatie. Het goud van een bedrijf zit in haar mensen, die moet je belonen. Nu heb je drie typen medewerkers: Zij die hun werk zien als werk: hen kan je belonen door het werk simpeler te maken. Zij die hun werk zien als carrière: hen kan je belonen door opleiding en kansen. En zij die hun werk zien als roeping: hen kan je belonen door een eerlijke en integere bedrijfsvisie te ontwikkelen en uit te dragen.

“Goede ideeën worden niet drie-hoog-achter geboren, die ontstaan bij de mensen op de werkvloer die ermee te maken hebben.”

Die laatste groep, daar geloof ik in. Als jij als werkgever je medewerkers zo kunt begeleiden dat zij hun werk gaan zien als roeping, dan heb je goud in handen. Dat levert je zoveel inspiratie en energie, en dus plezier op. Maar bovenal: goede ideeën, goede ideeën om je bedrijfsvisie ook echt in de praktijk te brengen. En zo ontstaat weer nieuwe energie en inspiratie om verder te ontwikkelen.

Hart, hoofd, handen

Ik geloof dat je moet ondernemen vanuit je hart, je hoofd en je handen: onderneem je droom, zet hem om in een missie en visie en betrek de mensen die eenzelfde droom hebben. En goede ideeën worden niet drie-hoog-achter geboren, die ontstaan bij de mensen op de werkvloer die ermee te maken hebben. Kennis kun je leren, vaardigheden kun je ontwikkelen, maar dromen: dat doet iedereen. Over zijn eigen leven. Over zijn baan. Over de toekomst of over vandaag. Hoe mooi is het als je als werkgever je medewerkers kunt aanspreken om ook zakelijke dromen te ontwikkelen. Of om zakelijk dromen als persoonlijke groei te ervaren?

Interpreneur

Het enige, ja echt het enige wat je daarvoor nodig hebt is eigenaarschap. Zodra een medewerker de verantwoordelijkheid krijgt eigenaarschap te nemen, dan zal hij/zij zijn talenten inzetten voor een optimaal resultaat: het verwezenlijken van zijn droom. En net zoals een ondernemer zijn missie en visie uit zet en de juiste mensen aantrekt, zo zal je medewerker ook aan de slag gaan: als een interpreneur.

En echt: als je je droom helder hebt, dan komt die focus vanzelf wel, desnoods met wat hulp van de mensen om je heen. Mensen met eenzelfde droom, maar met een andere aanpak. Zo leer je van elkaar en blijf je elkaars waarde zien.

Focus

En mijn focus? Die heb ik natuurlijk wel, maar ik zie het graag in het grotere plaatje: ik ben mijn dromen aan het waarmaken. Doe je mee?

[social_share_list]