Over het belang van inzoomen en uitzoomen

Als je bezig bent met je bedrijf, je baan of een project dan is het belangrijk regelmatig in- en uit te zoomen. Inzoomen betekent dat je kijkt naar de details en alle onderdelen uitvoert en uitzoomen betekent dat je, soms letterlijk, afstand neemt en het geheel overziet. Waar sta je? Waar ben je mee bezig? Door afstand te nemen en regelmatig te reflecteren op je handelen, weet je of je nog op de juiste koers zit, of je handelingen bijdragen aan dat grotere doel.

“Die cadeautjes maken dat jij iets toevoegt wat nog niet bedacht is.

Ik geloof dat er twee soorten mensen zijn: mensen die geneigd zijn steeds verder te verzanden in details en mensen die blijven zweven in ideeën/plannen/vergezichten, die weinig concreet worden. Of wel: focus versus chaos. En hoewel je vaak hoort dat focus zo belangrijk is kan het al je creativiteit vermorzelen. Juist als je je alleen maar focust is er geen ruimte voor andere inzichten of verrassingen, andere wendingen. Ik noem dat de cadeautjes. En volle focus maakt dat je de eindstreep van een project haalt, dat wel, maar meer niet. Die cadeautjes maken juist dat jij, jouw bedrijf of project opvalt en van echte toegevoegde waarde is. Letterlijk: iets toevoegt wat nog niet bedacht was.

Herken je dit? Mensen die steeds harder gaan werken, maar steeds minder productief worden. Mensen die studie na studie doen. Mensen die de hele dag werken en ook lunchen achter hun bureau. Als het proces van inzoomen eenmaal is ingezet is het lastig er weer uit te komen. De andere kant: mensen die tig versies van een communicatieplan leveren. Mensen die telkens weer een nieuwe offerte aanvragen, maar nooit opdracht geven. Mensen die notuleren, maar de notulen nooit sturen. Die balletjes opgooien, maar niet vangen, of erger: allang weer verdwenen zijn als de bal terugkomt.

Als je weet van jezelf tot welke soort je hoort heb je de grootste slag al gemaakt en kun je voor jezelf een stappenplan maken waar je je aan houdt (schop onder je kont) om optimaal tot je recht te komen.

Leuk. Een stappenplan. Maar hoe dan?

Van inzoomen naar uitzoomen:

  • Maak een planning wanneer je wat moet afhebben. Plan het ruim en realistisch. Als jij 36 uur per week werkt aan dit project, plan dan 26 uur strak in en ga 10 uur verdwalen op een plek waar je meer informatie kunt halen over je onderwerp. Denk aan een bibliotheek, museum, een kinderboerderij, de supermarkt. Alles kan, als het maar een fysieke plek is. Die 10 uur plan je in op maandagen, dinsdagen en woensdagen. Niet einde van de week, want dan doe je het niet.
  • Schrijf iedere ochtend drie bladzijden vol met je gedachten. Dat mag over alles gaan. Het weer, je kinderen, je partner, de vogels of wat je vanavond gaat eten. Alles. Schrijf het op en plak daarna de bladzijden dicht en kijk er nooit meer naar. De volgende dag schrijf je drie nieuwe pagina’s. Doe het wel met pen en papier, niet op de computer.
  • Ga iets doen. Met je handen. Ga kleien, muren behangen, koekjes bakken, de grond omspitten, tekenen, koken. Maar let op: alles waar een patroon bij komt kijken telt niet mee. Niet borduren, breien, kleuren in een kleurboek voor volwassenen (blug) of Ikea-kasten in elkaar zetten.
  • Stel een wekker in op je computer die zorgt dat je ieder uur vijf minuten niet kunt werken en loop naar buiten. Gedraag je als een roker zonder te roken.

Van uitzoomen naar inzoomen:

  • Doe alles anders. Eet je met je vork links en mes rechts: draai het om. Ga je met de auto naar je werk: ga met de trein. Verplaats al je apps in je telefoon. Verzin zelf wat je anders kunt doen en doe het.
  • Maak in het laatste uur van je werkweek een planning wat je de week erop gaat doen. Maak blokken van een, twee of vier uur. Doe dat op een planbord dat iedereen kan zien hangen en niet op je computer. Sterker: maak je planning staand en niet zittend aan je bureau. Je werkt 36 uur in de week, nooit in de avond en nooit in het weekend.
  • Iedere ochtend start je met het schrijven van drie gedachteloze of juist gedachtenvolle pagina’s. Daarna neem je je planning door en bepaal je wanneer je dag geslaagd is en wat je wilt bereiken. Start de dag met je mail en zet het uit na een half uur. Het laatste half uur van je werkdag zet je je mail nogmaals aan. Zet je telefoon op stil en zet alle meldingen van mail, app en sociale media uit.
  • Koop een zandloper van vijftien minuten. Zodra je merkt dat je afdwaalt draai je hem om en dwing je jezelf door te werken. Nadat de zandloper is doorgelopen kan je je tien keer opdrukken.
  • Voordat je start met een project maak je een tijdlijn: wat is de start, wat is de uitkomst en welke stappen zitten daar tussenin. Iedere tussenstap deel je weer op in de werkzaamheden, zodat je kunt afvinken.

Nu is een vrije dag nemen ineens een stuk minder moeilijk. En herinner je je dat je die bal hebt opgegooid en vang je hem op. Want even serieus: niemand wil een Als-dan-persoon worden of zijn. Als ik die studie afheb, dan ben ik wel goed in mijn vak. Als ik mijn plan afheb, dan kan ik het weekend weg. Als ik…, dan… Vul zelf maar in.

Op vrijdag 14 september start het nieuwe halfjaartraject BRAND om het beste uit jezelf en je werk te halen. Om je merk/brand neer te zetten en een fikkie te stoken. Vijf wekelijkse trainingen van vier uur en daarna een halfjaar begeleiding om echt in actie te komen. Iets voor jou? Meld je dan snel aan. Meer informatie vind je hier.