Een hele poos geleden heb ik een aantal documenten naar een samenwerkingspartner gestuurd. Hij zou een workshop Social Media geven en ik heb een aantal handleidingen voor onder andere Twitter en LinkedIn die hij allicht goed kon gebruiken in zijn voorbereiding. Kennisdelen heb ik hoog in het vaandel en ik gun natuurlijk iedereen zijn/haar succes. Zo ook deze samenwerkingspartner.

“Niets is leuker dan je doelen bereiken.”

Ik hecht veel waarde aan handleidingen en protocollen. Een goede handleiding helpt je je bedrijf op te zetten en te laten floreren, een goed protocol helpt je jouw koers te (blijven) varen. Natuurlijk moet je het als ondernemer hebben van je eigen kunnen, maar daar kunnen dit soort waardevolle documenten je goed bij helpen als je het even niet meer weet of als checklist. Mijn handleidingen zijn natuurlijk wel altijd op zo’n manier geschreven dat ze je helpen je strategie te bepalen en deze uit te voeren. Of dat nu op LinkedIn is of bijvoorbeeld als je op een beurs gaat staan. Marketingstrategie is hierbij altijd de basis.

En dat is ook weer zoiets waar ik me altijd over heb verbaasd: loop je over een beurs, staan de mensen in een stand te loeren op hun telefoontje of voor zich uit te staren met een gezicht waar het plezier al minstens een uur geleden vanaf is gespat. Dan geef je als bedrijf bakken met geld uit aan de huur van ettelijke vierkante meters, je huurt een standbouwbedrijf in die helemaal los gaat in creativiteit en je zet je personeel op de beurs neer om je bedrijf te vertegenwoordigen. Dat kost een aardige cent, want medewerker X, Y of Z, of misschien wel alle drie, zal die dag geen productie draaien. En dan staat zo’n medewerker daar maar…

Bij iedere activiteit die je als ondernemer onderneemt moet je weten waarom je het doet en waarvoor je het doet. Wat is je doel? Ga je naar een netwerkbijeenkomst, wanneer is deze dan geslaagd? Als je twintig visitekaartjes hebt geruild of als je een afspraak hebt. Als je vijf leuke gesprekken hebt gevoerd of als je dat ene gesprek met die ander hebt gehad met wie je al heel lang eens kennis wilde maken. Plaats je een advertentie, wat moet deze dan opleveren. Als je je doelen helder hebt en je strategie hebt vastgesteld dan kun je alleen nog maar gaan groeien.

En vergeet niet: doe alleen de leuke dingen! Vind je op een beurs staan niet leuk? Niet doen dan, de bezoekers van de beurs kijken echt niet graag naar jouw chagrijnige gezicht! Heb je een hekel aan je administratie doen? Niet doen dan, besteed het lekker uit. Doe iets goed of doe het niet.

Een van mijn doelen is mijn kennis delen. Die mag je hebben, daar help ik je graag mee. Ik hoop namelijk dat iedere ondernemer een gelukkige ondernemer is en als mijn kennis je daarbij helpt dan heb ik mijn doel bereikt. En niets is leuker dan je doelen bereiken.

Dat ik daar ditmaal mijn neus mee heb gestoten omdat deze, inmiddels ex-, samenwerkingspartner het nodig vond mijn handleidingen te kopiëren en plakken op zijn eigen briefpapier zonder bronvermelding, is dan maar zo. Ik weiger mijn doelen bij te sturen omdat iemand godsgruwelijk misbruik heeft gemaakt van mijn vertrouwen.

En vertrouwen is een van mijn andere doelen, vertrouwen om samen te ondernemen en samen succesvol te zijn. Mail me vooral als jij die handleidingen ook wilt ontvangen: info@authentieke.org.

[social_share_list]