Over de plussen en de minnen

Stel je voor: Een mens is een balans van plussen en minnen. Positief en negatief. Geef je iets weg, dan moet je het weer aanvullen. Voeg je iets toe, dan moet je iets weggeven.

Denk eens aan de interactie met anderen, door wat je tegen een ander zegt of wat je voor een ander doet. Maak je ruzie met een ander dan stuur je een hoop minnen naar de persoon in kwestie. En na de ruzie ga je erover nadenken en word je weer boos. Nu geloof ik dat je ook minnen kan wegsturen met je gedachten en niet alleen met je daden of woorden. Doe je iets moois of goeds, dan stuur je een heleboel plussen de wereld in. En als je iets goeds doet, dan denk je er vaak later nog over na met een glimlach op je gezicht. Plussen en minnen.

Als je er nu van uitgaat dat een mens een geheel is van plussen en minnen en je stuurt minnen weg, dan zullen ze aangevuld moeten worden met nieuwe minnen. Zo ook met de plussen. Waar kies je voor?

Een goedlopend bedrijf werkt ook volgens dit principe. Stuur je plussen weg, dan zullen er plussen terugkomen. Geef, deel en reageer je met plussen, dan zullen je plussen aangevuld worden. Betaal je mensen voor hun diensten, dan zal jij ook betaald worden voor jouw diensten. Zet je je netwerk in voor anderen, dan zal jouw netwerk ook vergroot worden. Gun jij de mensen om je heen opdrachten, dan zullen de opdrachten ook jouw kant opkomen.

Oké. Leuke gedachte. Maar hoe dan?

  • Laat de gedachte van moeten scoren, opdrachten moeten scoren, eens los en ga vrienden maken. Oprechte zakelijke vriendschappen zijn duurzaam en kunnen je hele bedrijfsleven meegaan. Leer de ander kennen en kijk eens wat voor goeds jij kunt doen voor of geven aan de ander. Als we het dan ook nog eens over oprecht moeten hebben: vraag eens oprecht hoe het met de ander gaat. Als je vraagt “Hoe gaat het” stel je dan open voor het antwoord en stel deze vraag vooral niet alleen voor de vorm. Je hebt twee oren en een mond. Gebruik ze dan ook in deze verhouding.
  • Een bedrijf heeft bestaansrecht als het aan het einde van de streep meer geld overhoudt dan erin gaat. Natuurlijk kan je weleens iemand opbellen en om advies vragen, maar dat hoort eerder uitzondering dan regel te zijn. Wil je groeien met je bedrijf en echt iets neerzetten, dan zal je van tijd tot tijd anderen moeten inhuren voor advies of opdrachten moeten doorgeven. Dat is ook een vorm van acquisitie en wel een hele prettige. De ander zal jouw positieve zakelijke kant leren kennen en deze waarschijnlijk ook in zijn of haar netwerk introduceren. (Ik ken dus serieus twee ondernemers die nooit geld uitgeven, maar wel altijd vooraan staan om opdrachten of advies te krijgen. Beide bedrijven komen niet van de grond en/of drogen langzaamaan op.)
  • Tel regelmatig tot tien of geef jezelf regelmatig wat bedenktijd. Juist dan creëer je voor jezelf de juiste balans tussen de minnen en de plussen. Je kunt namelijk ook te veel weggeven, waardoor je jezelf klem zet. Ook niet handig…
  • Omring jezelf met aardige mensen. Mensen die jou de wereld gunnen. Gelijkgestemden. Wist je dat de mensen die jou omringen een weerspiegeling zijn van wie je zelf bent?
  • Heb vertrouwen in je ondernemerschap en je bedrijf. Positieve gedachten en gevoelens trekken positieve zaken aan. Heb je plezier, dan trek je positieve mensen aan, leuke klanten en fijne samenwerkingspartners. Geniet.

Heb je hier hulp bij nodig? Misschien is BRAND wel iets voor je. Op vrijdag 14 september start het nieuwe halfjaartraject BRAND om het beste uit jezelf en je werk te halen. Om je merk/brand neer te zetten en een fikkie te stoken. Vijf wekelijkse trainingen van vier uur en daarna een halfjaar begeleiding om echt in actie te komen en focus te bewaren. Iets voor jou? Meld je dan snel aan. Meer informatie vind je hier.