Ik ben net terug van vakantie naar een zonnig eiland voor de kust van Afrika vol Duitse en Engelse bejaarden. Heerlijk om in een omgeving te zijn waar niemand, behalve mijn partner, me kende. Ik kon doen en laten (dat vooral) wat ik wilde. Ik heb bijgeslapen, bijgelezen, bijgepraat en bijna nergens over gepiekerd. Een soort omgekeerde hersengymnastiek. Van constant alert naar zomerslaap.

Eenmaal terug was het even wennen, want oh ja, de kinderen willen aandacht (ja ja, ik weet het: het is een ongekende luxe, en ook een beetje asociaal, om zonder kinderen op vakantie te gaan), facturen moeten betaald en klanten willen ook vooruit. Terecht natuurlijk.

“Want hoe mooi het ook is allerlei creatieve en innovatieve ideeën te ontwikkelen, het is pas geslaagd als het ten uitvoer gebracht wordt.”

Maar op vakantie kwam ik er echt even achter ik even iets teveel hersengymnastische toeren had uitgehaald. En natuurlijk wist ik dat wel, want als ik mezelf  ’s ochtends uit bed sleep terwijl ik niet over mijn wallen heen kan kijken en de rest van de dag hetzelfde tempo aanneem als die Duitse en Engelse bejaarden dan is het even tijd voor iets anders. (Als er trouwens iets is waar ik me onbehoorlijk aan kan ergeren is het wel mensen die te langzaam, altijd te langzaam, voor je voeten lopen. Ik wil vooruit en dan ook nog snel een beetje.)

Nu ben ik uitermate zen terug gekomen van die vakantie. Ik kon twee dagen niet lopen van de spierpijn, omdat ik zo nodig een fikse bergtocht moest doen en daarnaast ook bergop moest hardlopen en geloof me, daarna is bergafwaarts ook niet grappig. En mijn lijf protesteerde. En ik voelde het. Tot in mijn tenen. Heerlijk.

Creatief denken

Nu mijn lichaam spierpijn had kon ik me toewijden aan mijn hoofd: het ontwikkelen van een training creatief denken.

Ik geloof dat wij allemaal ontzettend creatief zijn. Ieder op zijn eigen manier. Er zijn hele boeken volgeschreven wat creatief denken is en welke oefeningen je kunt doen om nog creatiever te worden. Creatief zijn is belangrijk, althans dat is wat ik vaak om me heen hoor. Maar ik vraag me dat heel hard af. En wat is dan creatief denken?

Binnen creatief denken heb je twee richtingen die elkaar opvolgen in het proces: divergeren en convergeren. Divergeren is je open stellen, de zogenoemde ja-en modus. Convergeren is je focussen, waarbij je de ja-maar heel hard nodig hebt. Want hoe mooi het ook is allerlei creatieve en innovatieve ideeën te ontwikkelen, het is pas geslaagd als het ten uitvoer gebracht wordt. En dan het liefst ook behoorlijk succesvol.

Dan kan je mensen indelen in twee groepen: zij die de meest innovatieve ideeën bedenken en zij die de innovatieve ideeën herkennen en perfectioneren.

Wil je meer bijdragen in het ontwikkelen van een innovatie dan hoef je slechts je vaardigheden te verscherpen binnen die creatieve denkwijze die bij jou past.

Divergeren/convergeren

Een divergist (noem je dat zo? Ik ben geen taalpurist.) focust zich op waarnemen, flexibel associëren, kansdenken en doorzettingsvermogen en een convergist op afstand nemen, risicobereidheid, verbeeldingskracht en sociale vaardigheden. Een divergist kan niet zonder een convergist en vice versa. Beide denkwijzen zijn dus gelijkwaardig.

Het allerbelangrijkste in creatief denken is je hoofd te kunnen gebruiken: keiharde hersengymnastiek. Daarvoor heb je een uitgerust hoofd nodig. Zoals ik mijn spieren heb getart afgelopen vakantie, zo zal je je hersenen ook tarten. Na die bergtocht moest ik mijn lijf rust gunnen, na een mentale uitdaging dus ook. Rust geeft energie. En heb je je hoofd uitgeput, dan vragen je hart en je handen om ook hen aandacht te geven. De afwisseling in aandacht geven aan alle drie gebieden maakt je fris en fruitig. En dus creatief.

Ik ken spierpijn. Ik ken blaren. Ik ken gevoelens. Ik heb echter nog nooit gehoord van hersenspierpijn, maar ik geloof toch echt dat het bestaat. Ik hoef alleen de symptomen maar te gaan ontdekken.

Hart. Hoofd. En handen. Dat wordt mijn nieuwe werkrooster. Ik kijk nu al uit naar alle creatieve gedachten. En daarna voer ik ze uit.

[social_share_list]