Iedereen wordt authentiek geboren. Door de jaren heen ontwikkel je diverse patronen die je authenticiteit in de weg kunnen(gaan) staan. Teruggaan naar je jeugd kan veel vertellen over wie je nu bent en welke koerswijziging je kunt maken. Wat was belangrijk toen je jong was? En wat zou je later gaan worden?

De innerlijk stem

Ik heb nooit gedacht dat ik ondernemer zou worden.Nee, ik werd tekenjuf. Dus vertrok ik op mijn 17de uit het ouderlijk huis om op ArtEZ de 1ste graads docentenopleiding te gaan volgen. 17 Jaar is jong om mee te doen in de grote mensenwereld. Ik zie nog mijn flatje tien hoog inArnhem-Zuid voor me. Ik raakte verstrikt tussen al die verschillende mensen, tussen alles wat er gedacht werd en niet uitgesproken. Tussen al wat verwacht werd, maar niet aan voldaan. Mijn eigen innerlijke stem kon ik soms niet eensmeer verstaan en raakte steeds verder op de achtergrond.

Nog een studie later aan HKU en twee kinderen rijker ging het er nu toch echtvan komen: ik was 27 en startte mijn carrière. Ik werd Office Manager.Inventariseren, ordenen, archiveren, organiseren, delegeren. Heerlijk! Nou ja, zo lang het voor een ander is. Mijn eigen organisatie laat vooralsnog nog steeds te wensen over. Werk, gezin, sociaal leven en meer. Ik zwoegde. En mijn innerlijke stem zweeg.

Zelfreflectie en intuïtie

Een baan en een ontslagronde verder merkte mijn partner terloops op: maar wat wil jij nou? Legitieme vraag, maar ik was stil. Als je als mens of als bedrijf dag en nacht doorgaat omdat je niet weet hoe anders, dan verlies je het vermogen tot zelfreflectie en intuïtie. En neem maar van mij aan dat een koerswijziging dan vanuit je tenen moet komen met heel veelhulp om je heen. Nu ben ik inmiddels 40 en heb de draai kunnen maken om van mijn innerlijke stem mijn kompas te maken. Nog steeds glijd ik regelmatig uit, maar mijn lichaam, geest en hart zijn de thermometers van de situatie waar ik me op dat moment in bevind. Bovenal ben ik mijn waarden gaan definiëren: ik sta voor originaliteit en inspiratie en dat is mijns inziens het tegenovergestelde van organiseren en ordenen.

Wie ben jij en hoe haal je er het beste uit?

Als je als bedrijf je eigen organisatie onder loep durft te nemen en durft te kijken of je patronen nog brengen wat je bedrijf nodig heeft ga je terug naar de kern. Wie zijn we? Wat doen we? Waarom doen we wat we doen? En hoe? Wanneer je je bewust bent van de waarden die jij belangrijk vindt, is dat een goede leidraad om je koers op uit te zetten. Zodat er weermeer ruimte komt voor bijvoorbeeld vertrouwen, originaliteit, autonomie, verbondenheid of zelfontwikkeling.

IJsberg-model

Authenticiteit vraagt een continue zelfreflectie. Een mooi model om je eigenwaarden te onderzoeken is het IJsberg-model van McClelland. Boven water zie je het gedrag, de kennis en de vaardigheden. Onder de waterlijn zit wat vaak niet uitgesproken wordt(meestal onbewust) (en wat ik vaak wel kan verstaan). Het model laat je nadenken over wat je sterke punten zijn, wat je werkelijk wilt en hoe je dit kunt bereiken.  Het leert je een actieplan opstellen waardoor je je patronen leert loslaten. In eerste instantie kijken we allemaal vooral naar kennis en vaardigheden. Het zelfbeeld, waarden en normen, eigenschappen en motieven liggen ten grondslag aan gedrag en komen met dit model helder aan het licht. En wat we doen is uiteindelijk belangrijker dan wat we kunnen.

Achtergrondvragen boven en onder de waterlijn

Boven de waterlijn

Kennis

Weet je genoeg?

Weet je genoeg om eraan te beginnen?

Weet je wat je moet doen?

Heb je genoeg informatie?

Waar kan je meer informatie vinden?

 

Vaardigheden

Kun je het?

Wat ga je doen?

Hebben je acties enig effect?

Heb je de mogelijkheden om het uit te voeren?

 

Onder de waterlijn

 

Zelfbeeld

Zie je jezelf dit doen?

Vind je het belangrijk?

Hoe denk je dat anderen jou zien?

Waar zie jij jezelf over twee jaar?

Wat houdt je tegen?

 

Normen en waarden

Vind jij dat dit kan?

Wat vind je erg belangrijk in de samenwerking met elkaar?

Hoe wil je zelf behandeld worden?

Om welke zaken kan je je heel kwaad maken?

Wat zoek jij in collega’s?

Wat blokkeert je?

 

Eigenschappen/overtuigingen

Is dit een automatische reactie?

Hoe denk jij over…?

Wat is jouw mening over…?

 

Motieven

Waar geniet je van?

Wat wil je het liefst doen?

Wat drijft jou?

Wat vind je belangrijk in je werk en leven?

Waar zie jij jezelf over tien jaar?

[social_share_list]